Raùl Matta

Raúl Matta
postdoctoral researcher
desiguALdades.net
Lateinamerika-Institut, Freie Universität Berlin

In recent years, and in different parts of the world, agrarian production has been accompanied by processes of economic and socio-cultural valorisation tied to globalized market logics as well as to local dynamics rooted in strong social needs. Food heritage appears in these contexts. Considered as a resource, heritage becomes a vector of projects that go from initiatives in the touristic sector to other ones more important or ambitious when it comes to socio-economic development strategies at the local level.

This research interest lies in the construction of Peruvian food heritages as local development projects. Recently, Peruvian cuisine has integrated a discourse asserting that local culinary heritage (food, ingredients, technique and knowledge), if it is based on a balance between conservation and adaptation to international markets, could be able to solve some economic problems affecting rural population. The aim of the research is to put to the test this “developmentist” discourse by analyzing the work relations of the social, political and economic actors (rural and urban) in charge of the construction of food and culinary heritages. This approach will help to identify the capability to run a project whose main ambition is to reduce historical structural inequalities between the Peruvian rural (Andes and Amazonian) and urban worlds. It also looks to identify possible contradictions between the “conservative” and the economic dimension revealing another kind of inequalities, less visible, at the moment to define and select the elements that constitute Peruvian food heritage. A special attention will be given to the way in which the past (traditional elements and behaviour) is re-articulated through the process of patrimonialization.

Publications about food and food heritage:

Matta Raúl. La construction sociale de la nouvelle gastronomie péruvienne, Paris, L’Harmattan,  forthcoming in 2011.

Matta Raúl. « “L’indien“ à table dans les grands restaurants de Lima ? Cuisiniers d’élite et naissance d’une “cuisine fusion“ à base péruvienne », Anthropology of Food, forthcoming.

Matta Raúl. « La construction sociale de la cuisine péruvienne : une histoire de migrations et d’échanges culinaires », Hommes et Migrations, n°1283, janvier-février 2010, pp. 96-107.

Matta Raúl. « Cocina y clases : acerca del éxito de la “cocina fusión” en Lima. », Argumentos, Revista de análisis social del Instituto de Estudios Peruanos, año 4, n°1, marzo 2010, pp. 37-44.

Matta Raúl. « Quand les inégalités renouvellent les hiérarchies culturelles : le cas de la « cuisine fusion » liménienne. », in Cultures et inégalités : les dimensions culturelles des rapports sociaux, Paris, L’Harmattan, forthcoming in 2011.

Other publications :

Matta Raul. Dance and decadence : logiques sociales et marchandes dans la scène des musiques électroniques de Lima (Pérou), Paris, L’Harmattan, Paris, L’Harmattan, forthcoming in 2011.

Quijoux M., Lanna F., Matta R., Rebotier J. et Sechelles G. (Ed.) Cultures et inégalités : les dimensions culturelles des rapports sociaux, Paris, L’Harmattan, forthcoming in 2011.

Matta Raul et Doré Emilie. « Regards sur le racisme ordinaire, pratiques de différenciation sociale au sein des couches populaires et des couches supérieures de Lima. », Civilisations, vol. 60, n°1, forthcoming in spring 2011.

Matta Raul. « L’expérience musicale est aussi une expérience sociale : le cas de la musique électronique à Lima (Pérou) », Intersections. Canadian Journal of Music, forthcoming.

Matta Raul. « Tradition Famille et Propriété : une enquête sur les croisés de XXIème siècle. », L’Ordinaire latino-américain, n°210, May-August 2008, pp. 121-137.

Matta Raul. «  “ Asia “ (Lima, Perú), barrios cerrados para vacaciones de lujo. », L’Ordinaire Latino-américain, n°207, n°207, May-August 2007, pp. 139-156.

Matta Raul. « Lima (Pérou). Quartiers fermés pour vacances de rêve. », Urbanisme N°355, July-August 2007, pp. 30-33.

Articles currently under evaluation:

Matta Raul. « “Déclinaisons“ de l’imaginaire urbain de l’upper-middle class de Lima (Pérou). Un aperçu depuis les lieux des pratiques culturelles », submitted to Espaces et Sociétés.

Chapters :

Matta Raul. « Quand les inégalités renouvellent les hiérarchies culturelles : le cas de la “cuisine fusion“ liménienne. », in Cultures et inégalités : les dimensions culturelles des rapports sociaux, Paris, L’Harmattan, forthcoming.

Matta Raul. « Lima (Pérou). Quartiers fermés pour vacances de rêve. », in Paquot Thierry, Ghettos de riches! Tour du monde des villes privées et autres enclaves résidentielles sécurisées, Paris, Perrin, 2009, pp. 89-99.

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